Onderzoek Wapens

.

Onderzoek Arbeids- en mensenrechten

.

Onderzoek Klimaat

.

Gedolven grondstoffen, ontgonnen winsten

Belgische banken steken bijna 36 miljard dollar in verdachte mijnbedrijven

Belgische banken investeren samen meer dan 2 miljard euro in de grootste wapenbedrijven ter wereld. Deutsche Bank spant de kroon met 1,1 miljard euro. Maar ook BNP Paribas, KBC, ING en Belfius hebben grote bedragen geïnvesteerd. Klik door voor meer details over de geïnvesteerde bedragen en de onderzochte wapenbedrijven.

Banken in België investeren samen meer dan 7 miljard euro in bedrijven die betrokken zijn bij ernstige overtredingen van arbeids- en mensenrechten. Deutsche Bank is de grootste investeerder. Daarna volgen BNP Paribas, ING, KBC, Belfius en Argenta. Klik door voor meer details over de geïnvesteerde bedragen en de onderzochte bedrijven.

Banken in België investeren samen meer dan 5 miljard euro in bedrijven met schadelijke impact op klimaat. Deutsche Bank (2 miljard euro) en BNP Paribas (1,9 miljard euro) zijn de grootste investeerders. Ook Argenta, Belfius, ING, KBC en van Lanschot hebben grote bedragen geïnvesteerd. Klik door voor meer details over de geïnvesteerde bedragen en de onderzochte bedrijven.

Tussen 2011 en 2016 investeerden banken actief op de Belgische markt in totaal bijna 36 miljard dollar in mijnbedrijven met een bedenkelijke reputatie. Dat blijkt uit nieuw BankWijzer onderzoek. BNP Paribas, Deutsche Bank, ING en KBC steunen – ondanks eigen engagementen en internationale afspraken – metaalontginningsbedrijven als Glencore, Goldcorp of Newmont Mining. Belfius, VDK Spaarbank, Argenta en Triodos komen positief uit het onderzoek, al mag dat dan weer een pak duidelijker gemaakt worden in het beleid van deze banken.

 

Wat doet je bank met je geld? Onderzoek per BankWijzer thema

In welke controversiële bedrijven investeren banken in België?

Bekijk hieronder een selectie uit het Dirty Profits-onderzoek van Facing Finance.*

Help mee en deel de BankWijzer

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×