In welke controversiële bedrijven investeren banken in België?

Bekijk hieronder een selectie uit het Dirty Profits-onderzoek van Facing Finance.*

Pfizer

Het farmaceutische bedrijf Pfizer is na Novartis de grootste producent van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten ter wereld. In de Access to Medicine Index, een onafhankelijk initiatief dat farmaceutische bedrijven doorlicht, scoort Pfizer erg laag op vlak van toegang tot medicijnen en transparantie. Zo weigert Pfizer bijvoorbeeld de prijzen van het medicijn Zyvox, dat tuberculose in ontwikkelingslanden zou kunnen helpen bestrijden, te laten zakken. Pfizer wordt ook in verband gebracht met corruptie. In 2012 werd Pfizer in de VS beschuldigd van het omkopen van regulators om goedkeuring voor producten te krijgen. Daarnaast zijn er reeds verschillende rechtszaken geweest in verband met antitrust en monopolie-vorming.

Foto: Occupy Wall Street protesten tegen Pfizer in New York, februari 2012 © Michael Fleshman

Investeringen

Argenta: 3,7 miljoen euro
Belfius: 60 miljoen euro
BNP Paribas: 363 miljoen euro
Deutsche Bank: 1,9 miljard euro
ING: 371 miljoen euro
KBC: 122 miljoen euro
van Lanschot: 403 026 euro

Download publicatie hier (ENG)

Pfizer
Nestlé

Nestlé

Nestlé is wereldwijd het grootse bedrijf in de voedsel- en dranksector. Ondanks het feit dat Nestlé internationale mensrechtenakkoorden onderschrijft, krijgt het bedrijf toch scherpe kritiek. Zo werd Nestlé in de VS aangeklaagd voor het ondersteunen slavernij en mensenhandel bij Thaise visserijen voor de productie van haar kattenvoer Fancy Feast. In 2015 rapporteerde de Fair Labour Association over het gebruik van kinderarbeiders op cacaoplantages van toeleveranciers in Ivoorkust. Hoewel Nestlé aankondigde deze schendingen van arbeidsrechten in haar productieketen te bestrijden, blijven NGO’s kritisch voor haar beleid. Ook drankenfabrieken van Nestlé kregen tegenstand voor het intensief gebruik van lokale watervoorraden in Pakistan, Zuid-Afrika en de VS.

Burmese vissers aan het werk op een vissersboot in Thailand  © International Labour Organisation, 2005

Investeringen

Belfius: 179 miljoen euro
BNP Paribas: 600 miljoen euro
Deutsche Bank:2,5 miljard euro
ING: 462 miljoen euro
KBC: 155 miljoen euro
van Lanschot: 753 951 euro

Download publicatie hier (ENG)

Inditex (Zara, Massimo Dutti)

Het Spaanse Inditex, moederbedrijf van onder andere Zara en Massimo Dutti, is ‘s werelds grootste modeconcern en leider in de fast fashion-industrie. Een belangrijk aandeel van de productie voor dochterbedrijf Zara gebeurt in Brazilië, een land gekend om haar informele textielindustrie. In 2011 beschreef de Braziliaanse overheid de toestand in enkele workshops in Sao Paolo, waar migranten tot 16 uur per dag werken, als ‘analoog aan slavernij’ en beboette Zara als werkgever. Hoewel Zara beweert haar productieketen te kennen, weest zij enige juridische verantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden in de workshops af. Desondanks stellen Braziliaanse overheden vast dat sinds 2012 al 7 000 werknemers slecht behandeld werden. Ook een ander bedrijf van Inditex, Pull & Bear, werd in Bangladesh in verband gebracht met extreem slechte werkcondities.

Foto: Beeld genomen tijdens de inspecties van de Braziliaanse overheid in 2011 door Fernanda Forato © Repórter Brasil

Investeringen

Argenta: 6,6 miljoen euro
Belfius: 36 miljoen euro
BNP Paribas: 47 miljoen euro
Deutsche Bank: 376 miljoen euro
ING: 29 miljoen euro
KBC: 24 miljoen euro
Triodos: 9,8 miljoen euro

Download publicatie hier (ENG)

Inditex (Zara, Massimo Dutti)
Sanofi

Sanofi

Sanofi is een Franse farmaceutische multinational die zich vooral richt op geneesmiddelen voor diabetes en zeldzame ziektes. Volgens de Access to Medicine Index is Sanofi meer dan andere bedrijven betrokken bij corruptie, omkoping en onethische marketing. In 2014 veroordeelde een Franse rechtbank Sanofi voor een campagne die dokters en apothekers ontmoedigde om merkloze substituten voor te schrijven. In hetzelfde jaar legde een Duitse rechtbank Sanofi een boete van € 28 miljoen op voor onwettige betalingen aan consultancy bedrijven Accenture en Deloitte om de voorkeur van klanten te krijgen. Daarnaast loopt in de VS een rechtszaak naar mogelijk levensgevaarlijke bijwerkingen van haar bloedverdunner Plavix.

Foto: Vaccin laboratorium Shantha Biotechnics van Sanofi in Hyderabad, India © Sanofi / Villart Photography

Investeringen

Argenta: 5,9 miljoen euro
Belfius: 127 miljoen euro
BNP Paribas: 975 miljoen euro
Deutsche Bank: 1,8 miljard euro
ING: 469 miljoen euro
KBC: 219 miljoen euro
van Lanschot: 575 500 euro

Download publicatie hier (ENG)

Motorola

Het Amerikaanse Motorola produceert een breed gamma aan communicatie-ondersteunend materiaal, van veiligheidssystemen tot infrastructuur voor draadloze netwerken, met overheden als haar belangrijkste klant. Motorola is voornamelijk in opspraak gekomen wegens opdrachten voor het Israëlische ministerie van Defensie. In 2005 zette Motorola het radarsysteem ‘MotoEagle Surveillance’ op rond gecontesteerde Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever om er de ‘onzichtbare grens' op menselijke activiteit te controleren. Het bereik van het bewakingssysteem reikt tot in Palestijnse gebieden. Ook voor politieacties op Palestijns grondgebied gebruikt Israël materiaal van Motorola. Volgens de VN Speciale Gezant betekenen dergelijke bewakingssystemen  een verdere beperking van de bewegingsvrijheid van Palestijnen.

Foto: Radardetectors van Motorola aan de Otniel nederzetting op de Westelijke Jordaanoever © Who Profits

Investeringen

BNP Paribas: 156 miljoen euro
Deutsche Bank: 456 miljoen euro
ING: 172 445 euro
KBC: 10 miljoen euro

Download publicatie hier (ENG)

Motorola

* Raadpleeg hier het volledige Dirty Profits IV-rapport van Facing Finance


Een coöperatie tussen BankWijzer en Facing Finance. Gefinancierd door FairFin en Sida.

                                               undefined undefined undefined  undefined

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×