In welke controversiële bedrijven investeren banken in België?

Bekijk hieronder een selectie uit het Dirty Profits-onderzoek van Facing Finance.*

The Coca Cola Company

De impact van het Amerikaanse frisdrankconcern Coca Cola schuilt voornamelijk in haar grootschalig waterverbruik. Vooral in India is Coca Cola hierover in opspraak gekomen. Ten minste drie van haar fabrieken zijn er beschuldigd van uitputting van waterreserve en vervuiling van grondwater. In juni 2014 verplichtte de overheid de fabriek in Mehdiganj tot onmiddellijke sluiting wegens overschrijding van de toegezegde productiecapaciteit. Elders in India, zoals in Uttarkhand en in Tamil Nadu, hebben lokale overheden de opening van een Coca-Cola fabriek tegengehouden uit bezorgdheid over waterschaarste. Daarnaast levert ook Coca Cola’s flesverpakking een sterke bijdrage aan de CO²-productie van het bedrijf. Coca-Cola heeft recent enkele flesformaten uit haar recyclage-keten gehaald, wat bezorgdheid heeft gecreëerd voor de gehanteerde standaarden binnen de dranksector.

Foto: De internationale campagne Coke Justice wilt dat Coca Cola en de Indische overheid gehoor geven aan de eisen van getroffen gemeenschappen. Bron: © latuff2

Investeringen

Argenta: 1 miljoen euro
Belfius: 32 miljoen euro
BNP Paribas: 1,6 miljard euro
Deutsche Bank: 2,5 miljard euro
ING: 309,8 miljoen euro
KBC: 35 miljoen euro

Download publicatie hier (ENG)

The Coca Cola Company
Syngenta

Syngenta

Het Zwitserse agro-industriebedrijf Syngenta is een marktleider op vlak van pesticiden, insecticiden, zaden en gewassen. Samen met Monsanto en DuPont houdt Syngenta 50 % van de patenten voor zaadproductie. Eén van haar pesticiden, paraquat, werd in 2007 door de EU verboden wegens ‘extreme schadelijkheid’ voor mens en dier. Syngenta blijft echter paraquat verkopen in groeilanden als Brazilië. In een recent rapport beschuldigt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) o.a. Syngenta ook van de verkoop van giftige producten aan Indiase boeren zonder hen voldoende op de hoogte te brengen van de gevaren, wat een inbreuk op de regels van de FAO is. Wereldwijd ijveren NGO’s en ontwikkelingslanden voor een onderzoek naar de giftigheid van Syngenta’s producten.

Foto: In India werken arbeiders vaak zonder voldoende bescherming met pesticiden. Bron: ECCHR

Investeringen

Argenta: 2,5 miljoen euro
Belfius: 12,7 miljoen euro
BNP Paribas: 12,8 miljard euro
Deutsche Bank: 470 miljoen euro
ING: 52 miljoen euro
KBC: 5,6 miljoen euro

Download publicatie hier (ENG)

Alstom

Alstom is een Franse energieleverancier en -distributeur die in verschillende domeinen actief is, gaande van stuwdammen in Brazilië tot energievoorziening van metro’s in Sydney en trams in Riyadh. Alstom staat erom bekend nog sterk op fossiele energie in te zetten, zoals met de ondersteuning van 12 steenkoolcentrales – de meest vervuilende brandstof – in Zuid-Afrika. NGO’s zijn ook erg kritisch voor een waterkrachtcentrale in de Sarawak Corridor in Maleisië, wegens de effecten van ontbossing, landdegradatie en aantijgingen voor corruptie. Meerdere fondsen, waaronder KLP en Delta Lloyd Asset Management, hebben hun investeringen in Alstom geschrapt, wegens mensenrechtenschendingen en de kwalijke reputatie van corruptie.

Foto: De Bakun-dam van de waterkrachtcentrale in de Sarawak Corridor waarvoor Alstom de hoogspanningsnetten uitbouwt. Bron: UNIMAS Sarawak CC

Investeringen

Argenta: 1,4 miljoen euro
BNP Paribas: 1,2 miljard euro
Deutsche Bank: 257 miljoen euro
ING: 170 miljoen euro
KBC: 6,8 miljoen euro

Download publicatie hier (ENG)

Alstom

* Raadpleeg hier het volledige Dirty Profits IV-rapport van Facing Finance


Een coöperatie tussen BankWijzer en Facing Finance. Gefinancierd door FairFin en Sida.

                                               undefined undefined undefined  undefined

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×