Hoe scoren banken op

Help je bank te verbeteren en geef je mening. Stuur je bank een bericht!

Oefen invloed uit op jouw bank door te vertellen wat je vindt van hun beleid en investeringen.

Alle informatie over Belasting en corruptie

undefinedOmdat het fenomeen jarenlang onderbelicht is gebleven, bestaan er geen exacte cijfers over belastingontwijking en –ontduiking. Het Tax Justice Network keek naar 139 landen – voornamelijk ontwikkelingslanden en schatte dat in 2010 tussen de 21000 en 32000 miljard dollar in belastingparadijzen verblijft en dus geen bijdrage leeft aan de publieke diensten van de samenleving in die landen. De Europese Commissie schat dat de Europese overheden door belastingontwijking jaarlijks 1000 miljard euro inkomsten mislopen. Christian Aid schat dat ontwikkelingslanden jaarlijks 160 miljard dollar belastinginkomsten mislopen.

Bedrijven – en dus ook banken – realiseren winsten mede dankzij publieke dienstverlening, betalen van belastingen is dan ook niet meer dan normaal. Toch profiteren veel internationaal opererende banken, bedrijven en rijke particulieren van de grote verschillen tussen nationale belastingsystemen en de gaten in het net om hun totale belastingfactuur flink te verlagen.

Volgens de cijfers van Global Financial Integrity wordt slechts 3% van de totale illegale geldstromen met corruptie in verband gebracht. Toch zijn we de laatste jaren met heel wat corruptieschandalen bij banken geconfronteerd: van het manipuleren van wisselkoersen, en witwassen van drugsgeld, tot fraude met de verkoop van financiële producten gekoppeld aan hypotheekleningen en schendingen van embargo’s. Heel wat banken hebben er zich de laatste jaren schuldig aan gemaakt en in veel gevallen zijn ze gekoppeld aan belastingontduiking omdat zo de illegale geldstromen het eenvoudigst verborgen kunnen worden.

BankWijzer vindt het belangrijk dat banken ook op respect voor fiscale spelregels en strijd tegen corruptie worden getoetst. Een goed beleid op het gebied van belastingen en corruptie bestaat onder andere uit:

  • De bank rapporteert transparant over zijn belastingbetalingen per land waarin ze actief is;
  • De bank maakt zich niet schuldig aan corruptie;
  • De bank verleent geen financiële diensten aan bedrijven of particulieren die zich structureel schuldig maken aan corruptie of belastingontduiking.

Meer informatie over belastingontwijking en de rol die banken daarin spelen, kan je in de volgende rapporten vinden.

-   De Eerlijke BankWijzer Nederland (2014): Dutch banks and tax avoidance.

Plateforme Paradis fiscaux et judiciaires (2014): Que font les plus grandes banques francaises dans les paradis fiscaux?

-          11.11.11. (2015): Wat na Luxleaks? Pleidooi voor een rechtvaardige internationale fiscaliteit.

-     11.11.11. (2014) Rapport 'Hidden Profits' evalueert het belastingbeleid van 15 Europese landen

 

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×