Welke financiële links zijn er tussen jouw bank en schadelijke bedrijven?

Hoe brengt jouw bank haar beleid in praktijk? Dirty Profits zoekt financiële links tussen negen banken actief in België en 14 bedrijven die het niet zo nauw nemen met mensenrechten of milieu. .

Met het onderzoek Dirty Profits heeft de Duitse NGO Facing Finance de afgelopen vier jaar gerapporteerd over bedrijven die normen inzake milieu en mensenrechten schenden, evenals financiële instellingen die hen ondersteunen. Facing Finance pleit voor sterker ethische regelgeving rond investeringsbeslissingen van financiële instellingen. De veertien bedrijven die voor deze editie zijn geselecteerd, hebben de mensenrechten geschonden, het milieu verwoest, zijn betrokken bij arbeidsovertredingen zoals kinderarbeid en maakten ernstige bestuursfouten, waaronder corruptie en verduistering.

Bij het compileren van dit rapport hebben 12 NGO's uit 8 verschillende landen, waaronder Israël, Zuid-Afrika en Brazilië, bijgedragen tot zowel bedrijfsonderzoek als het opstellen van specifieke artikelen die verband houden met hun expertise op het gebied van mensenrechten en milieu. De financiële instellingen die voor dit rapport zijn geselecteerd, hebben betrekking op de grootste banken in Europa, gebaseerd op de Global Financial Sector Index 2016 - Deutsche Bank, ING, UBS, HSBC en BNP Paribas.

BankWijzer België vroeg Facing Finance ook voor de negen banken actief in België de link met de geselecteerde bedrijven te onderzoeken. De resultaten: BNP en Deutsche Bank hebben links met 13 van de 14 bedrijven, KBC met 10, ING met 8, Belfius met 6, Argenta met 4 en Van Lanschot met 2 van de 14 bedrijven. Voor vdk bank en Triodos werden geen financiële links gevonden. De gevonden financiering kan een krediet, uitgifte van aandelen/ obligaties of aandelen/ obligaties in bezit of beheer voor derde, betreffen.

Het gehele onderzoek is (in het Engels) terug te vinden op http://www.facing-finance.org/files/2017/03/DP5_final.pdf

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×