Hoe scoren banken op

Help je bank te verbeteren en geef je mening. Stuur je bank een bericht!

Oefen invloed uit op jouw bank door te vertellen wat je vindt van hun beleid en investeringen.

Alle informatie over Corruptie tegengaan

Ook in het zakelijke verkeer en binnen overheidsbestuur worden giften uitgewisseld in ruil voor wederdiensten, waarbij de kans groot is dat vertegenwoordigers van bedrijven en overheden hun positie misbruiken ten gunste van eigen gewin en zich laten verleiden tot het verlenen van gunsten die indruisen tegen het algemeen belang. Dit brengt grote risico’s met zich mee. Burgers verliezen het vertrouwen in hun overheid. Door corruptie loopt de overheid belastinginkomsten mis of publiek geld komt in private handen in plaats van te worden ingezet voor publieke diensten als onderwijs en gezondheidszorg. Ook kan corruptie leiden tot onverantwoorde plundering van natuurlijke hulpbronnen als hout, edelmetalen en mineralen.

De mate van corruptie in een samenleving, verschilt van land tot land. Sommige sectoren zijn gevoeliger voor corruptie dan andere. Corruptie komt vooral voor in de bouwsector.

Het is van belang dat banken worden getoetst op corruptie. Een goed beleid op het gebied van corruptie bestaat onder meer uit:

  • De bank ondersteunt haar klanten niet opzettelijk bij het witwassen van geld of het betalen van steekpenningen
  • De bank verleent geen financiële diensten verlenen aan bedrijven die zich schuldig maken aan corruptie en zij maken zich hier ook niet zelf schuldig aan.

Gedetailleerde informatie over de manier waarop de Eerlijke Bankwijzer banken op dit onderwerp beoordeelt, kan je terugvinden in het laatst verschenen methodologie.

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×