Hoe scoren banken op

Help je bank te verbeteren en geef je mening. Stuur je bank een bericht!

Oefen invloed uit op jouw bank door te vertellen wat je vindt van hun beleid en investeringen.

Alle informatie over Klimaatverandering tegengaan

undefined

Mijn bank, fossielvrij!

Een van de grootse oorzaken voor klimaatopwarming (naast bv. ontbossing en de vleesindustrie) is onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen (olie, gas, kolen). Fossiele brandstoffen maken deel uit van bijna alles waarvan wij dagelijks gebruik maken: farmaceutica, meststoffen, pesticides, kunstvezels, bouwmaterialen, transport, warmte, licht en energie. Ze vertegenwoordigen dan ook 80% van de wereldwijde CO2-uitstoot en 67% van de uitstoot van broeikasgassen. Als wij het klimaat onder de internationaal herkende twee graden limiet willen houden, moet volgens het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) de CO2-uitstoot tegen 2050 met 40-70% verminderen. Deze cijfers tonen aan dat een afkeer van fossiele brandstoffen een van de meest effectieve manieren is om het klimaat veilig te stellen.

Divestment, een mondiale beweging

Divestment - (desinvesteren) het tegenovergestelde van investeren – uit fossiele brandstoffen is hot. De protestbeweging ontstaan op Amerikaanse universiteiten, sijpelt via gemeenten en gemeenschappen nu ook door naar politici, media, economen, bedrijven en investeerders. Grote spelers als het Noors Pensioenfonds en The Guardian zijn hun aandelen en obligaties steenkool, olie en gas van de hand aan het doen. Zij zetten zich hiermee ‘aan de goede kant van de geschiedenis’.

Naast het ecologische argument voor divestment is er ook een economisch argument: het risico van een carbon bubble. Het idee: als we ons aan de internationale norm van maximaal 2 graden klimaatopwarming willen houden, moet 80% van de huidige reserves aan fossiele brandstoffen, onder de grond blijven. Als we serieus werk blijven maken van het klimaat, zijn huidige investeringen in fossiele brandstoffen binnenkort waardeloos en bestaat het risico van een financiële luchtbel, met alle maatschappelijke gevolgen van dien.


En de banken?

Als belangrijke financiers van energieprojecten, kunnen en moeten banken een leidende rol spelen bij het verschuiven van investeringen naar een minder CO2-intensieve economie. Die boodschap blijkt nog niet bij Belgische banken te zijn aangekomen.

Uit het klimaatonderzoek Onze toekomst ondermijnd van FairFin uit 2015 blijkt dat banken in België de afgelopen vijf jaar 122,1 miljard euro in fossiele brandstoffen hebben geïnvesteerd. In hernieuwbare energie was dat slechts 13,8 miljard euro. België volgt hiermee de internationale trend: er wordt negen keer meer geïnvesteerd in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie.

Investeringen die vandaag plaatsvinden, bepalen de CO2-intensiteit van alle toekomstige activiteiten. Daarom is het belangrijk dat nu strikte en bindende doelen voor minder CO2-uitstoot worden gesteld. Als banken zichzelf en het klimaat serieus nemen, maken ze werk van een proper investeringsbeleid. Er zijn verschillende manieren waardoor een bank haar klimaatbeleid (en –impact) kan verbeteren. De afkeer van fossiele brandstoffen is hierbij cruciaal. Omdat het uiteindelijk ons geld is waarmee banken werken, hebben wij ook het recht mee te bepalen wat ermee gebeurt. Wij willen niet langer dat ons geld in een ouderwetse fossiel brandstofindustrie geïnvesteerd wordt.

Daarom eisen wij dat de banken de geldkraan voor steenkool, gas en olie dichtdraaien en in hernieuwbare energieën investeren.

Meer info:

Meer informatie over klimaatschadelijke investeringen van banken vind je in het Dirty Profits IV-rapport van Facing Finance (waar ook FairFin deel van uitmaakt), het rapport Onze toekomst ondermijnd van FairFin en het Banking on coal rapport van BankTrack.

Andere initiatieven:

 

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×