Hoe scoren banken op

Help je bank te verbeteren en geef je mening. Stuur je bank een bericht!

Oefen invloed uit op jouw bank door te vertellen wat je vindt van hun beleid en investeringen.

Alle informatie over Mensenrechten

undefined

In 1948 werden de mensenrechten opgesteld door de Verenigde Naties. Maar mensenrechtenschendingen zijn een zeer actueel probleem. Vaak zijn ze gerelateerd aan activiteiten van bedrijven die het leven van de lokale bevolking verstoren of overheden die zelf deze rechten niet naleven.

Hoewel banken meestal niet direct betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, zijn zij wel medeverantwoordelijk als de ondernemingen of overheden waarin zij investeren mensenrechten schenden. Om alle vormen van betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen te vermijden, hebben banken een mensenrechtenbeleid met duidelijke standaarden en beleidslijnen nodig.


Bankwijzer vindt dat een goed beleid op het gebied van mensenrechten onder meer moet bestaan uit:

  • Een analyse van de huidige investeringen van de bank, waarbij gevoelige sectoren, landen en bedrijven worden ge├»dentificeerd die regelmatig en nauwkeurig onderzocht moeten worden met betrekking tot mensenrechten;
  • Een procedure om de mogelijke gevolgen voor de mensenrechten van een voorgestelde investering in een bedrijf of overheid te kunnen beoordelen door middel van een mensenrechten-effectrapportage;
  • Een duidelijke definitie van activiteiten waar de bank niet bij betrokken wil zijn, gebaseerd op internationale verdragen, standaarden en normen.

Gedetailleerde informatie over mensenrechtenbeleid bij banken, vind je in hoofdstuk 3 van het laatst verschenen rapport van de Eerlijke Bankwijzer uit Nederland en het rapport Banking with principles? van Banktrack. Meer informatie over investeringen van banken in bedrijven die mensenrechten niet respecteren vind je in het Dirty Profits III rapport van Facing Finance, waar ook FairFin deel van uitmaakt.

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×