Hoe scoren banken op

Help je bank te verbeteren en geef je mening. Stuur je bank een bericht!

Oefen invloed uit op jouw bank door te vertellen wat je vindt van hun beleid en investeringen.

Alle informatie over Transparantie

undefined

Als je leven beïnvloed wordt door een economische activiteit - zoals bijvoorbeeld de bouw van een vervuilende fabriek naast je huis - kan je je belangen niet verdedigen als je niet volledig geïnformeerd bent. Je hebt informatie nodig over zowel de milieu-, sociale- en economische voordelen, als de kosten en risico’s die verbonden zijn aan die activiteit. Om op een betekenisvolle manier te kunnen deelnemen in een beslissingsproces is daarom het publieke recht op informatie binnen verschillende internationale instrumenten vastgelegd.

Voor banken is transparantie zo mogelijk nog belangrijker dan voor andere bedrijven. Anders dan andere bedrijven spelen zij als kapitaalverstrekkers namelijk een belangrijke rol in vrijwel alle economische sectoren en dragen zij, als investeerders, mee de verantwoordelijkheid. Om deze reden moeten banken het publiek niet alleen informeren over hun eigen activiteiten, maar moeten zij zo transparant mogelijk zijn over de bedrijven, projecten en overheden waarin zij investeren.


BankWijzer vindt het daarom belangrijk om banken ook te beoordelen op hun transparantiebeleid. Een goed beleid op transparantie bestaat onder meer uit:

  • Publicatie van een duurzaamheidverslag dat voldoet aan de GRI Richtlijnen voor duurzaamheidverslaggeving;
  • Inzicht in hoe de bank zorgt dat investeringen aan de gestelde voorwaarden voldoen en welke actie ondernomen wordt als daar niet aan wordt voldaan;
  • Publicatie van basisinformatie over grote klanten, inclusief rapportages over sociale- en milieu-effecten.

Gedetailleerde informatie over de manier waarop de BankWijzer banken op dit onderwerp beoordeelt, kan je terugvinden in hoofdstuk drie van het laatst verschenen rapport.

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×