Argenta klanten vroegen om feedback over de reactie van hun bank

donderdag 19 maart 2015

Het blijft druk op BankWijzer: sinds de lancering van deze duurzame bankengids begin maart bezochten meer dan 16.000 mensen de site. Bijna 900 bankklanten stuurden hun bank een bericht. Meerdere klanten van Argenta vroegen ons om feedback over de reactie die zij van hun bank hebben ontvangen. Hieronder voor iedereen ons antwoord:

undefined

"Beste klant van Argenta,

We hebben, samen met u, de reactie ontvangen van Argenta op het duurzaamheidsonderzoek van BankWijzer. Als initiatiefnemers van de BankWijzer (een initiatief van FairFin, Réseau Financité, Bond Beter Leefmilieu, 11.11.11., CNCD-11.11.11, Amnesty, Oxfam België en Netwerk Bewust Verbruiken) willen we u graag helpen om uzelf zo volledig mogelijk te informeren, en om vervolgens zelf de duurzame keuze te maken die het best bij uw eigen overtuigingen past.

We juichen toe dat Argenta de aanbevelingen van de BankWijzer ernstig neemt. Het is inderdaad zo dat de bank sinds enkele jaren werk maakt van een eigen duurzaamheidsbeleid, door een jaarlijks duurzaamheidsrapport te publiceren, en door gradueel meer inzage te bieden in de criteria die de bank hanteert bij haar krediet- en financieringsbeleid. Wij herhalen ook graag dat Argenta maar in zeer beperkte mate actief is op de financiële markten, en het gros van haar middelen ophaalt bij gewone spaarders, om ze vervolgens opnieuw te investeren in de reële economie, onder de vormen van kredieten aan gezinnen en bedrijven.

Dat laatste verklaart ook waarom ons steekproefonderzoek inderdaad maar een zeer beperkte betrokkenheid van Argenta heeft aangetoond bij investeringen in grote internationale bedrijven met een bijzonder slechte duurzaamheids-reputatie. Maar net om ook die (beperkte) betrokkenheid verder af te bouwen, heeft Argenta een sterker duurzaamheidsbeleid nodig. Onze studie maakt duidelijk dat vooral op de terreinen klimaatverandering, natuur, mensenrechten en arbeidsrechten nog heel erg veel vooruitgang kan worden gemaakt. We roepen Argenta op om ook op die terreinen een strikter beleid te ontwikkelen, met een transparante opvolging, en met heldere uitsluitingsregels (zoals de bank dat nu bijvoorbeeld al doet met betrekking tot wapeninvesteringen).

Een dergelijk beleid blijft ook belangrijk voor relatief kleine bankgroepen, die bijna uitsluitend in België investeren. Ook in eigen land zou Argenta een duidelijkere voortrekkersrol kunnen spelen, door de eigen beleggingen duidelijker te focussen op bedrijven die duidelijk inzetten op energietransitie. Of door huiseigenaars (financieel) aan te moedigen om de eigen woning beter te isoleren. Uiteraard gaan we hier graag verder het gesprek over aan, zowel met Argenta, als met u als consument. We zijn ervan overtuigd dat we met uw hulp, ook bij Argenta de duurzaamheidsnormen verder kunnen verhogen.

Met vriendelijke groeten
BankWijzer – België"

undefined

 

 

 

 

 

BankWijzer op Twitter

@iOnAsJ @vdkbank En scoort ook goed op de bankwijzer.

1 mei 2021

RT @EGeldwijzer: ING financiert een tweede kolencentrale in Indonesië. Ratiman, een lokale boer, werd bedreigd en moest zijn land verkopen.…

30 apr 2021

Sights at Deutsche Bank again, they’re the worst. 💰🛢🏦🥀🔥 Have a @bankwijzerijzer.be, see for yourself. Investing https://t.co/T0xcEU4ZbkU4Zbk

30 apr 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×