BankWijzer – bekeken door Financité

woensdag 27 mei 2015

undefinedundefinedReseau Financité is een van de partners van BankWijzer. Hun medewerking aan BankWijzer is voor dit consortium dubbel cruciaal – door hun expertise op financieel terrein geeft Financité belangrijke inhoudelijke input en door hun verankering in Wallonië zorgt ze ervoor dat BankWijzer niet enkel een Vlaamse publiek bereikt. Hoe kijkt Financité naar BankWijzer – of Scan des banques, zoals ze dit project in het Frans noemde? Julien Collinet communicatie medewerker bij Financité, vertelt.

Financité koos de naam “Scan des banques” voor dit project. Waarom deze naam? Omdat mensen op de site achter de schermen van hun bank kunnen kijken. Wat zit er achter de publiciteit over duurzaamheid van banken? Wij vonden het belangrijk om een naam te kiezen die al aanduid dat dit project verder gaat dan een gewone bankengids. Een “scan” – dat maakt duidelijk dat het over informatie gaat die niet zomaar beschikbaar is.                                 

Wat vinden jullie het meest belangrijke aan dit project? Ten eerste is het voor ons vanzelfsprekend om met FairFin samen te werken. Wij zeggen vaak dat wij de Franstalige tegenhanger van FairFin zijn. En wat wij heel interessant vinden binnen dit project is dat mensen hier zowel als burger als als klant een actieve rol krijgen. De site maakt het heel makkelijk om je mening te uiten, je bank te contacteren of over te stappen naar een andere bank. Als wij in een restaurant ontevreden zijn over het eten, gaan wij daar waarschijnlijk nooit meer naartoe. Waarom doen wij met onze bank niet het zelfde? Toch heel wat mensen zijn teleurgesteld zijn sinds de crisis in 2008. Zij hadden verwacht dat er op politiek niveau iets zou gaan veranderen. Tot nu zijn de banken echter nog altijd onze politici aan het bewegen. Misschien moeten wij minder van politieke kant verwachten en eerder op het engagement van mensen rekenen. En een van onze opties is van bank te veranderen.

Ook Financité mikt op een hervorming van de bankenwereld. Kan Scan des banques bijdragen aan die hervorming? Meer transparantie over de activiteiten van banken zorgt ervoor dat banken zich op een meer openbaar manier moeten opstellen. Zij moeten erop reageren. Want reputatie en imago is voor hen heel belangrijk. Niet alleen op niveau van de bank zelf, maar ook tegenover hun aandeelhouders. Een verandering begint met dingen zoals dit.

Wat was het meest verrassend resultaat voor jullie? Ik denk dat wij allemaal verrast waren om Belfius zo slecht te zien scoren. Die bank is toch in de handen van de staat en zou je een beter score mogen verwachten. Uiteraard moet je het resultaat genuanceerd bekijken omdat de score uiteraard enkel het beleid van Belfius weergeeft en niet de concrete investeringen. Daar doen ze het toch wat beter dan bijvoorbeeld Deutsche Bank en BNP Paribas. Dit verschil zou misschien nog iets duidelijker naar boven moeten komen op de site. Een ander verrassend punt was, dat voor Scan de banques naar buiten kwam, niet duidelijk was dat banken nog steeds geen duidelijk beleid rond investeringen in wapens hebben en dat ze dus ook nog steeds behoorlijk in die sector investeren.

 

undefined

 

BankWijzer op Twitter

@iOnAsJ @vdkbank En scoort ook goed op de bankwijzer.

1 mei 2021

RT @EGeldwijzer: ING financiert een tweede kolencentrale in Indonesië. Ratiman, een lokale boer, werd bedreigd en moest zijn land verkopen.…

30 apr 2021

Sights at Deutsche Bank again, they’re the worst. 💰🛢🏦🥀🔥 Have a @bankwijzerijzer.be, see for yourself. Investing https://t.co/T0xcEU4ZbkU4Zbk

30 apr 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×