Belfius klanten vroegen om feedback over de reactie van hun bank

donderdag 19 maart 2015

Het blijft druk op BankWijzer: sinds de lancering van deze duurzame bankengids begin maart bezochten meer dan 16.000 mensen de site. Bijna 900 bankklanten stuurden hun bank een bericht. Meerdere klanten van Belfius vroegen ons om feedback over de reactie die zij van hun bank hebben ontvangen. Hieronder voor iedereen ons antwoord:

undefined

"Beste klant van Belfius,

U las, net als wij, de reactie van Belfius op de duurzaamheidsstudie die werd uitgevoerd door de BankWijzer. Als stichtende leden van de BankWijzer België (FairFin, Réseau Financité, Bond Beter Leefmilieu, 11.11.11., CNCD-11.11.11, Amnesty, Oxfam België en Netwerk Bewust Verbruiken), nemen wij graag de gelegenheid om wat dieper in te gaan op de resultaten van Belfius. Dat doen we omdat we geloven dat er in de Belgische bankwereld nog veel werk aan de winkel is; en vooruitgang kan alleen maar worden geboekt als grondig geïnformeerde consumenten hun eigen keuzes kunnen maken.

In de eerste plaats is het waar dat Belfius hoofdzakelijk (maar niet uitsluitend) actief is op de Belgische thuismarkt. Dat geldt voor de kredieten die de bank uitgeeft aan bedrijven en gezinnen, en voor de projectfinancieringen die de bank toestaat. Maar tegelijk bouwt de bank natuurlijk ook posities uit op financiële markten (asset management) die de Belgische landsgrenzen ver overschrijden, voor eigen rekening en voor rekening van klanten. Vooral voor dat asset management leidt het ontbreken van een solide duurzaamheidsbeleid tot teleurstellende resultaten. Toegeven: de Belfius-beleggingen die we in ons steekproefonderzoek hebben teruggevonden in bedrijven met een zeer slechte duurzaamheidsreputatie, blijven relatief bescheiden in omvang. Toch verdienen klanten echte garanties dat hun geld niet zal worden gebruikt voor activiteiten (zoals wapenhandel, klimaatverstoring, belastingontwijking enz) die ze niet met hun eigen overtuigingen in overeenstemming kunnen brengen.

Een strenger duurzaamheidsbeleid is trouwens ook niet alléén nodig met betrekking tot beleggingen op de financiële markten. Ook op haar thuismarkt zou Belfius, als grote speler in overheidshanden, een duidelijkere voortrekkersrol kunnen spelen. Bijvoorbeeld met betrekking tot klimaatverandering kan de bank ook in België een actievere rol spelen in de broodnodige energietransitie, door bedrijven actiever aan te moedigen om de schoonst mogelijke technologieën te gebruiken, en door hypotheekhouders die energiebesparend (ver)bouwen sterker te belonen. Ook transparantie – een ander terrein waarop Belfius in onze studie zeer zwak scoort – is een thema dat uiteraard ook met betrekking tot de activiteiten op de thuismarkt, van groot belang is. Opnieuw: klanten verdienen het om helder te worden voorgelicht over de impact van het duurzaamheidsbeleid van grote banken, en over de criteria die bij investeringsbeslissingen worden gehanteerd.

We hopen u hiermee van dienst te zijn geweest en we wensen u veel succes bij het maken van een duurzame keuze.

Met vriendelijke groeten,

BankWijzer België"

 undefined

 

 

 

BankWijzer op Twitter

@iOnAsJ @vdkbank En scoort ook goed op de bankwijzer.

1 mei 2021

RT @EGeldwijzer: ING financiert een tweede kolencentrale in Indonesië. Ratiman, een lokale boer, werd bedreigd en moest zijn land verkopen.…

30 apr 2021

Sights at Deutsche Bank again, they’re the worst. 💰🛢🏦🥀🔥 Have a @bankwijzerijzer.be, see for yourself. Investing https://t.co/T0xcEU4ZbkU4Zbk

30 apr 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×