#divestbelgium >> FairFin roept Senaat op om voorbeeldfunctie op te nemen

woensdag 1 juli 2015

undefinedNa kritiek van Groen heeft het pensioenfonds van de Senaat twee grote beleggingen met aandelen van de wapen,-olie, en –tabaksindustrie verkocht. Hoe schoon is de investeringsportefeuille nu? FairFin stelt zich vooral vragen bij de investeringen in fossiele brandstoffen en de wapenindustrie - twee thema’s die ook deel uitmaken van de duurzaamheidstest BankWijzer

Pensioenfonds van de Senaat, Fossielvrij?

Elke investering die naar 'ouderwetse' energieproductie- en verbranding (steenkool, olie, gas) gaat, versterkt de klimaatopwarming. De Noorse overheid heeft onlangs besloten om investeringen in steenkool te bannen uit hun pensioenfonds (het grootste overheidspensioenfonds wereldwijd). Effectief moet het Noorse Government Pension Fund zijn effecten verkopen van bedrijven bij wie ontginning van kolen of energiewinning uit kolen, meer dan 30% van hun inkomsten uitmaken. Ze zullen ook bedrijven uitsluiten die projecten in ontwikkeling hebben die hen boven de 30% aan inkomsten uit kolen zullen brengen. Daar het pensioenfonds van de Senaat, het Noors pensioenfonds voorstelt als de referentie met betrekking tot ethisch/duurzaam investeren, lijkt het een minimum dat ook het pensioenfonds van de Senaat die uitsluiting zal toepassen. Maar is dat wel zo?

En het kan natuurlijk altijd beter. Energiewinning uit kolen is niet de toekomst, ook niet wanneer die minder dan 30% van de omzet van de betrokken bedrijven uitmaakt. Ook investeringen in olie- en gasbedrijven worden door het Noors pensioenfonds niet uitgesloten. Terwijl ook dat een doodlopend straatje is. Voor een pensioenfonds, dat per definitie op de lange termijn dient te denken, is investeren in de fossiele brandstofindustrie maatschappelijk niet de juiste keuze. Advies van FairFin aan de Senaat: ga eens na in welke steenkool en olie- en gas bedrijven uw pensioenfonds investeert en vergelijk die vervolgens met publieke lijsten terzake: bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven met de 100 grootste steenkool en 100 grootste oliemultinationals (zie lijst van The Carbon Underground, lijst met grootste gerangschikt volgens de potentiële CO2-uitstoot van hun reserves). Of een lijst met 1083 kolenbedrijven.

Divestment

Een wereldwijde campagne tot desinvesteren uit fossiele brandstoffen heeft al menige institutionele investeerder tot een desinvesteringsbeleid, vrij van fossiele brandstoffen, doen overgaan. Aan de aanbodzijde heeft Triodos Bank al lang gekozen om niet te investeren in ondernemingen die elektriciteit opwekken of verkopen afkomstig uit kolencentrales, of in niet-conventionele olie- en gaswinning en ze hebben onlangs ook beslist dat ze totaal niet meer in olie en gas zullen investeren (vanaf 5% van de omzet).

En de andere banken? Sinds vorige week kan men via BankWijzer een petitie tekenen die banken oproept om de desinvesteren uit fossiele brandstoffen; in het najaar komt een uitgebreide studie over de investeringen van de 9 door BankWijzer onderzochte banken in de fossiele brandsstofsector tegenover hun investeringen in hernieuwbare energieën. Een fossielvrij pensioenfonds van de Senaat zou hierrond een voorbeeldfunctie kunnen opnemen.

Pensioenfonds van de Senaat, wapenvrij?

Vanzelfsprekend heeft het pensioenfonds van de Senaat in allerijl beslist om niet langer in een clustermunitieproducent als Textron te investeren. Dat is bij wet verboden en verantwoordelijken daarvoor kunnen vervolgd worden. Het feit dat dergelijke investeringen nog gebeuren geeft ook aan dat het nodig is dat er eindelijk een zwarte lijst komt met wapenproducenten waar het volgens de Belgische wet verboden is om in te investeren. Parlementair werk aan de winkel.

Tot slot. Als zelfs in ‘verboden’ wapenproducenten geïnvesteerd wordt, roept dat natuurlijk vragen op over de investeringen van het pensioenfonds in de rest van de wapenindustrie. Het is alom gekend dat wapenverdragen zo lek zijn als een mandje en dat wapenproducenten de eindgebruiker van hun wapens niet kunnen garanderen. Investeren in dergelijke wapenindustrie is dan ook geen optie met oog voor de toekomst. Er zijn bovendien veel andere financieringsnoden. Waarom niet een korte test uitvoeren op de aanwezigheid van andere wapenproducenten in het pensioenfonds?  Hiervoor zou men kunnen beginnen met de investeringslijst van het pensioenfonds van de Senaat naast deze van het vredesinstituut Sipri te leggen. Deze lijst bevat de 100 grootste wapenproducenten wereldwijd (met uitzondering van China).

BankWijzer op Twitter

@iOnAsJ @vdkbank En scoort ook goed op de bankwijzer.

1 mei 2021

RT @EGeldwijzer: ING financiert een tweede kolencentrale in Indonesië. Ratiman, een lokale boer, werd bedreigd en moest zijn land verkopen.…

30 apr 2021

Sights at Deutsche Bank again, they’re the worst. 💰🛢🏦🥀🔥 Have a @bankwijzerijzer.be, see for yourself. Investing https://t.co/T0xcEU4ZbkU4Zbk

30 apr 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×