FairFin zoekt 1000 euro voor journalistiek project over de stabiliteit van banken

woensdag 8 juli 2015

undefinedFairFin zoekt 1000 euro voor journalistiek project over de stabiliteit van banken

Het is onthutsend hoe groot de negatieve invloed van grootbanken op de samenleving is. Even onthutsend is, hoe die financiële sector via politici en media erin slaagt verhalen de wereld in te sturen die de aandacht hiervan afleiden. FairFin vraagt om hulp om hier serieus tegenwicht aan te bieden.

De afdeling Economic Research van ING Belgium heeft ons laten weten dat een wanbetaling van Griekenland elke Belg 609 euro kost. Voor de goede orde: hiervan gaat 90% niet naar de Grieken, maar naar Noord-Europese grootbanken als ING, omdat zij in de jaren voor de crisis gemakkelijk winstgevend krediet konden geven aan Griekenland.

En als we het dan toch over de last van de Belgen hebben: ons land heeft na de crisis maar liefst 33 miljard euro moeten ophoesten om de too big to fail banken als Fortis en Dexia te redden. Dat is bijna 3000 euro per Belg.

Uiteraard: deze banken failliet laten gaan, had voor een totale maatschappelijke ontwrichting gezorgd. In die zin kun je zeggen dat de redding goed besteed geld was. Maar dan mag je op zijn minst verwachten dat er stappen worden genomen om een stabieler verdienmodel te creëren voor die banken. Is dat gebeurd?

Gouverneur van de Nationale Bank Jan Smets gelooft alvast van wel. In een interview met RTBF vorige week zei hij: “Er is veel vooruitgang geboekt sinds 2008. De balansen van de banken overschreden toen de 1600 miljard euro en zijn teruggebracht tot 1000 miljard euro. De banken focussen op hun kerntaken, namelijk kredietverlening aan de reële economie. Er is een hogere winstgevendheid en verbeterde de solvabiliteit.” Vertrouwen dus, al zegt Smets niet te durven voorspellen wat er gebeurt als de Griekse crisis verergert.

Waar de voorspellingen van de Nationale Bank eindigen, slaat de betrokken burger best zelf een jaarverslag open. FairFin nam de proef op de som en vergeleek verschillende parameters (het eigen kapitaal van banken, hun investeringen in de reële economie en op financiële markten, …) in 2008 met die in 2014. De cijfers vertellen een onthutsend verhaal, dat schreeuwt om vertaald te worden in een reeks begrijpelijke en interessante artikelen. FairFin heeft 1000 euro nodig om de artikelen deze zomer te maken, zodat we in september kunnen publiceren. Dit project is een samenwerking met DeWereldmorgen.be

Vind jij het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen inzicht krijgen in de realiteit van grootbanken zeven jaar na de crisis? Steun ons dan bij dit journalistiek project en maak voor 1 september een bedrag over op rekening IBAN: BE 10 5230 8038 6504 / BIC: TRIOBEBB van FairFin met de mededeling ‘stabiliteit’. Alle beetjes helpen!

Vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest waarmee je 45% van je gift terugkrijgt.

 

BankWijzer op Twitter

Bankwijzer XL: welke impact hebben banken vandaag op onze samenleving? https://t.co/HvZmpXxa0C

18 jan 2021

@marcelhagedoorn Als het gaat spannen tussen ING en ASN, vergelijk ze dan vooral hier even. ASN komt er een stuk be… https://t.co/5mX0JtVYCo

17 jan 2021

@angeducieI Je geld verplaatsen naar een andere bank, 'awareness' verspreiden, stemmen op politieke kandidaten die… https://t.co/Db4odFbKjA

15 jan 2021

@Natuurmonument @OERRR Dank voor het antwoord Tessa. Ik geloof meteen dat ze jullie bankzaken netjes regelen en doo… https://t.co/bKY0ZjBsJy

15 jan 2021

Beste @Natuurmonument waarom bankieren jullie bij de ING en niet bij ASN of Triodos? https://t.co/oFO9ub4rxA

14 jan 2021

De banken kampen nog altijd met dezelfde kwalen die de bankencrisis van 2008 veroorzaakten. https://t.co/m1Tl3xnqvF

14 jan 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×