FairFin zoekt 1000 euro voor journalistiek project over de stabiliteit van banken

woensdag 8 juli 2015

undefinedFairFin zoekt 1000 euro voor journalistiek project over de stabiliteit van banken

Het is onthutsend hoe groot de negatieve invloed van grootbanken op de samenleving is. Even onthutsend is, hoe die financiële sector via politici en media erin slaagt verhalen de wereld in te sturen die de aandacht hiervan afleiden. FairFin vraagt om hulp om hier serieus tegenwicht aan te bieden.

De afdeling Economic Research van ING Belgium heeft ons laten weten dat een wanbetaling van Griekenland elke Belg 609 euro kost. Voor de goede orde: hiervan gaat 90% niet naar de Grieken, maar naar Noord-Europese grootbanken als ING, omdat zij in de jaren voor de crisis gemakkelijk winstgevend krediet konden geven aan Griekenland.

En als we het dan toch over de last van de Belgen hebben: ons land heeft na de crisis maar liefst 33 miljard euro moeten ophoesten om de too big to fail banken als Fortis en Dexia te redden. Dat is bijna 3000 euro per Belg.

Uiteraard: deze banken failliet laten gaan, had voor een totale maatschappelijke ontwrichting gezorgd. In die zin kun je zeggen dat de redding goed besteed geld was. Maar dan mag je op zijn minst verwachten dat er stappen worden genomen om een stabieler verdienmodel te creëren voor die banken. Is dat gebeurd?

Gouverneur van de Nationale Bank Jan Smets gelooft alvast van wel. In een interview met RTBF vorige week zei hij: “Er is veel vooruitgang geboekt sinds 2008. De balansen van de banken overschreden toen de 1600 miljard euro en zijn teruggebracht tot 1000 miljard euro. De banken focussen op hun kerntaken, namelijk kredietverlening aan de reële economie. Er is een hogere winstgevendheid en verbeterde de solvabiliteit.” Vertrouwen dus, al zegt Smets niet te durven voorspellen wat er gebeurt als de Griekse crisis verergert.

Waar de voorspellingen van de Nationale Bank eindigen, slaat de betrokken burger best zelf een jaarverslag open. FairFin nam de proef op de som en vergeleek verschillende parameters (het eigen kapitaal van banken, hun investeringen in de reële economie en op financiële markten, …) in 2008 met die in 2014. De cijfers vertellen een onthutsend verhaal, dat schreeuwt om vertaald te worden in een reeks begrijpelijke en interessante artikelen. FairFin heeft 1000 euro nodig om de artikelen deze zomer te maken, zodat we in september kunnen publiceren. Dit project is een samenwerking met DeWereldmorgen.be

Vind jij het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen inzicht krijgen in de realiteit van grootbanken zeven jaar na de crisis? Steun ons dan bij dit journalistiek project en maak voor 1 september een bedrag over op rekening IBAN: BE 10 5230 8038 6504 / BIC: TRIOBEBB van FairFin met de mededeling ‘stabiliteit’. Alle beetjes helpen!

Vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest waarmee je 45% van je gift terugkrijgt.

 

BankWijzer op Twitter

@iOnAsJ @vdkbank En scoort ook goed op de bankwijzer.

1 mei 2021

RT @EGeldwijzer: ING financiert een tweede kolencentrale in Indonesië. Ratiman, een lokale boer, werd bedreigd en moest zijn land verkopen.…

30 apr 2021

Sights at Deutsche Bank again, they’re the worst. 💰🛢🏦🥀🔥 Have a @bankwijzerijzer.be, see for yourself. Investing https://t.co/T0xcEU4ZbkU4Zbk

30 apr 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×