KBC klanten vroegen om feedback over de reactie van hun bank

donderdag 19 maart 2015

Het blijft druk op BankWijzer: sinds de lancering van deze duurzame bankengids begin maart bezochten meer dan 16.000 mensen de site. Bijna 900 bankklanten stuurden hun bank een bericht. Meerdere klanten van KBC vroegen ons om feedback over de reactie die zij van hun bank hebben ontvangen. Hieronder voor iedereen ons antwoord:

undefined

"Beste klant van KBC,

Als gebruiker van bankwijzer.be stuurde u een reactie naar KBC. Net als u hebben wij inmiddels de reactie ontvangen die KBC publiceerde na de lancering van de BankWijzer. Als initiatiefnemers van BankWijzer (FairFin, Réseau Financité, Bond Beter Leefmilieu, 11.11.11., CNCD-11.11.11, Amnesty, Oxfam België en Netwerk Bewust Verbruiken) zijn we blij dat KBC belooft verdere stappen te zetten in haar duurzaamheidsbeleid. We denken dat dat ook nodig is, en willen dat graag langs deze weg verder illustreren.

Als we naar uitdagingen zoals bijvoorbeeld klimaatopwarming kijken, zijn investeringen van cruciaal belang. Investeringen van vandaag bepalen immers de wereld van morgen. Het is daarom dat wij het zo belangrijk vinden dat investeringsbeleid geen interne zaak van banken is, maar voorwerp en resultaat van een publieke discussie. Een voor buitenstaanders controleerbaar beleid begint dan ook met transparantie. De discretieplicht die KBC hanteert voor klanten betekent ook dat haar andere 'klanten' - diegenen die spaargeld op de bank zetten – in het ongewisse worden gelaten over de precieze implicaties van het investeringsbeleid. We roepen KBC op om op het vlak van transparantie verder te gaan dan zij vandaag doet. Inspiratie daarvoor kan de bank bijvoorbeeld vinden in haar eigen beleid voor clustermunitie, een economische activiteit waar KBC inderdaad niet in investeert. Als de bank haar investeringscriteria (en uitsluitingscriteria) zo expliciet kan formuleren als het gaat over clustermunitie, dan moet zij ook in staat zijn om transparanter te communiceren over investeringen in andere gevoelige sectoren en met betrekking tot andere maatschappelijke thema's.

In haar reactie wijst KBC er ook op dat de meeste investeringen van KBC in controversiële bedrijven die wij in ons steekproefonderzoek hebben teruggevonden, betrekkingen hebben op beleggingen die KBC uitvoert voor de rekening van klanten (geen directe investeringen). Dat klopt. Toch vinden we dat de bank ook voor deze investeringen verantwoordelijkheid moet opnemen. Dat KBC tegelijk ethische fondsen aanbiedt waarvan de meeste (maar niet alle!) controversiële bedrijven worden uitgesloten, bewijst dat KBC het belang van een duurzame investeringspolitiek erkent. Het is daarom jammer dat de bank gene verantwoordelijkheid opneemt voor de fondsen zonder duurzaamheidsfilter die ze zelf aanbiedt (en waar we de meeste beleggingen in controversiële bedrijven hebben teruggevonden). Het mag duidelijk zijn dat duurzaam investeren à la tête du client te weinig garanties biedt voor een echt duurzaam investeringsbeleid. Wij blijven de bank dan ook oproepen om duidelijke minimum-normen, uitsluitingscriteria en een helder opvolgingstraject op te stellen voor alle investeringen – of ze nu voor eigen rekening of die van klanten worden uitgevoerd.

Wij hopen dat deze toelichting u helpt om uw eigen, duurzame keuze te maken.

Met vriendelijke groeten,

BankWijzer – België"

undefined

 

BankWijzer op Twitter

@iOnAsJ @vdkbank En scoort ook goed op de bankwijzer.

1 mei 2021

RT @EGeldwijzer: ING financiert een tweede kolencentrale in Indonesië. Ratiman, een lokale boer, werd bedreigd en moest zijn land verkopen.…

30 apr 2021

Sights at Deutsche Bank again, they’re the worst. 💰🛢🏦🥀🔥 Have a @bankwijzerijzer.be, see for yourself. Investing https://t.co/T0xcEU4ZbkU4Zbk

30 apr 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×