Move Your Money: Belgen in beweging voor duurzaam geld

donderdag 29 oktober 2015

undefinedDe Move Your Money Week was een succes. Tienduizenden euro’s zijn verhuisd van grootbanken naar ethische alternatieven. Duurzame spaarder Kevin Fox won met zijn move een duurzame bank: “Het is een zeer klein aandeel dat je hebt, maar nu spaar ik tenminste met gemoedsrust.”

Van 18 tot 25 oktober organiseerde FairFin de Move Your Money Week in België. Tijdens deze week moedigde FairFin iedereen aan zijn geld van niet-duurzame grootbanken te verplaatsen naar meer ethische alternatieven. Een succes: tientallen mensen verhuisden tienduizenden euro’s naar duurzame spaarrekeningen en coöperaties.

50.000 euro extra kapitaal voor Oikocredit België

Via de website www.moveyourmoney.be en een tiental activiteiten in Vlaanderen riep FairFin mensen op om hun spaargeld te verhuizen naar een duurzame bank, aandelen te kopen in een duurzame coöperatie, leningen te verstrekken aan initiatieven met een goed doel, alternatieve munten te gebruiken en banken op te roepen verantwoord te investeren.

Op 31 december 2014 stond er 6,6 miljard euro op duurzame spaarrekeningen en bij duurzame coöperaties. Daar is tijdens de Move Your Money Week een aanzienlijk bedrag bijgekomen. Bijvoorbeeld voor ontwikkelingsfonds Oikocredit: “Naar aanleiding van de Faire Geldwijzer hadden enkele van onze coöperanten ons dringend verzocht van bank te veranderen. Nu we een rekening bij Triodos hebben, is er veel kapitaal bijgestort. In totaal is er door de Move Your Money Week zo’n 50.000 euro extra aan aandelen Oikocredit gekocht,” zegt Johan Elsen van Oikocredit.

Aandelen van Oikocredit België en De Landgenoten kregen in de Move Your Money Week als eerste Nederlandstalig product het Financité & FairFin label voor solidaire financiële producten.

Sparen met gemoedsrust

Iedereen die tijdens de actiedag in Gent op 22 oktober een move maakte, maakte kans op een duurzame bank gemaakt door Levanto Hout en Jong. Kevin Fox ging met de ‘duurzame bank’ naar huis. “Ik heb een spaarrekening bij Triodos geopend nadat ik op Facebook in een filmpje van FairFin zag waarin mijn bank, Fortis, mijn geld belegde. Toen speelde mijn geweten op. Het is een zeer klein aandeel dat je hebt, maar nu spaar ik tenminste met gemoedsrust. Na de bankencrisis is er nog niks veranderd en ik denk dat het hoog tijd wordt dat we als burgers bedenken welke wereld we aan onze kinderen willen doorgeven."

BankWijzer op Twitter

@iOnAsJ @vdkbank En scoort ook goed op de bankwijzer.

1 mei 2021

RT @EGeldwijzer: ING financiert een tweede kolencentrale in Indonesië. Ratiman, een lokale boer, werd bedreigd en moest zijn land verkopen.…

30 apr 2021

Sights at Deutsche Bank again, they’re the worst. 💰🛢🏦🥀🔥 Have a @bankwijzerijzer.be, see for yourself. Investing https://t.co/T0xcEU4ZbkU4Zbk

30 apr 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×