Banken blijven in fossiele brandstoffen investeren

dinsdag 10 mei 2016

Vraag je bank te kiezen voor een toekomst met hernieuwbare energie

Tijdens #breakfree2016 (5-16 mei) gaan er wereldwijd acties door om fossiele brandstoffen in de grond te houden. FairFin wil dat banken in België snel kiezen voor een toekomst met hernieuwbare energie en fossiele brandstofbedrijven als ExxonMobil uitsluiten van financiering.

Er zijn geen technische en economische barrières meer voor een volledige omschakeling naar hernieuwbare energie tegen 2050. Om wat in theorie mogelijk is in praktijk om te zetten, moeten er vandaag beslissingen genomen worden. En de startknop die we maar moeilijk vinden, zijn investeringen.

Negen keer meer investeringen in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie

Uit een internationaal onderzoek waar FairFin aan meewerkte, bleek dat banken de laatste vijf jaar 9 keer meer investeerden in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie. Als we naar banken in de Belgische sector kijken, zien we dat BNP Paribas, Deutsche Bank en ING dit internationale gemiddelde volgen. Bij KBC zijn de investeringen in fossiele brandstoffen dubbel zo groot als die in hernieuwbare energie. Belfius is naast Triodos de enige bank die meer in hernieuwbare energie investeert dan in fossiele brandstoffen. Een aantal banken heeft wel een stap gezet in hun beleid, maar dat komt niet in de buurt van een uitgewerkt traject om investeringen in fossiele brandstoffen tijdig uit te faseren en voldoende middelen beschikbaar te stellen voor hernieuwbare energie.

Divestment

Banken hinken zo achterop bij een maatschappelijke beweging waar investeringen in fossiele brandstoffen hoe langer hoe meer worden teruggeschroefd. Waar de (met olie rijk geworden) Rockefellers al afstand hebben genomen van oliegigant ExxonMobil wegens 'moreel verwerpelijk', investeren banken actief in België daar nog altijd miljoenen euro's in. In 2015 kondigden investeerders, die samen 2600 miljard dollar vertegenwoordigen, aan te zullen desinvesteren. Dat is al 50 keer meer dan het bedrag dat in 2014 gedesinvesteerd werd. Divestment is maatschappelijk én economisch de beste keuze!

FairFin roept banken op snel te kiezen voor een toekomst met hernieuwbare energie. 

Wat kun jij doen?

Deel het filmpje en doe mee met onze actie op woensdag 11 mei in Brussel.

Ondersteun onze oproep aan banken om te investeren in schone energie.
Klik op de rode button, kies uit de lijst en laat weten wat je vindt van het klimaatbeleid van je bank!

BankWijzer op Twitter

@iOnAsJ @vdkbank En scoort ook goed op de bankwijzer.

1 mei 2021

RT @EGeldwijzer: ING financiert een tweede kolencentrale in Indonesië. Ratiman, een lokale boer, werd bedreigd en moest zijn land verkopen.…

30 apr 2021

Sights at Deutsche Bank again, they’re the worst. 💰🛢🏦🥀🔥 Have a @bankwijzerijzer.be, see for yourself. Investing https://t.co/T0xcEU4ZbkU4Zbk

30 apr 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×