BankWijzer Update 2016

dinsdag 12 april 2016

Update BankWijzer toont aan: Belgische banken niet ambitieus genoeg

undefined

BNP Paribas en Deutsche Bank grootste negatieve invloed op klimaat en mensenrechten

Brussel, 4 april 2016 – Belgische banken scoren nog altijd ondermaats op maatschappelijke thema's – Triodos Bank, VDK Spaarbank en Van Lanschot uitgezonderd. Dat blijkt uit een update van de scores van de duurzame bankengids BankWijzer. “De banken zetten kleine stappen, maar zijn niet ambitieus genoeg,” aldus FairFin, trekker van BankWijzer in België.

“De investeringen van vandaag bepalen de wereld van morgen. Banken moeten meer doen dan winst maken om de transitie naar een duurzame economie mogelijk te maken,” aldus Frank Vanaerschot van FairFin. Bankwijzer evalueert het beleid van banken op acht thema’s die een belangrijke impact hebben op de duurzaamheid van de economie en de samenleving.

BankWijzer onderzoekt Argenta, Belfius, BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, KBC, Triodos, Van Lanschot en VDK. Deze banken worden geëvalueerd op hun beleid rond klimaat, natuur, mensenrechten, arbeidsrechten, bonussen, belastingen & corruptie, transparantie en wapens. De resultaten tonen verder aan dat op enkele voorlopers na –Van Lanschot, VDK en Triodos – alle banken in België te laag scoren. Vanaerschot: “Burgers en klanten hebben het recht op heldere informatie over investeringskeuzes. Banken die in hun publiciteit beweren dat ze ten dienste staan van de samenleving, moeten dat hard maken in een transparant investeringsbeleid, dat duidelijk maakt welke investeringen aanvaardbaar zijn en welke uitgesloten worden.”

Naast deze beleidscoring deed FairFin ook een praktijktest. FairFin selecteerde in samenwerking met Facing Finance Berlijn een aantal bedrijven uit verschillende sectoren die recent in opspraak kwamen wegens schadelijke praktijken. Deze praktijktest gaat na of en voor welke bedragen de banken, of de beleggingsfondsen die ze aan klanten aanbieden, deze bedrijven financieren. Uit de praktijktest blijkt bijvoorbeeld dat Deutsche Bank en BNP Paribas als enige grote bedragen investeren in het nucleair wapenbedrijf Lockheed Martin. Anderzijds zien we dat Belfius, die een quasi even lage score haalt als BNP Paribas, wel veel kleinere bedragen investeert in schadelijke bedrijven als ExxonMobil en Total. Aangezien het om een selectie van bedrijven gaat, kunnen hier geen algemene conclusies uit getrokken worden. Toch geeft het spaarders en beleggers een concreter beeld met welke activiteiten hun bank verbonden is.

Banken lopen achter op klimaat

Investeringen in fossiele brandstoffen liggen maatschappelijk onder vuur. De discussie over divestment wordt steeds serieuzer genomen, zowel binnen als buiten de financiële wereld. Vanaerschot: “Er is nieuw beleid van een aantal banken dat vooral strengere criteria oplegt voor de financiering van steenkool. Het is positief dat deze banken erkennen dat ze met hun investeringen in fossiele brandstoffen een grote verantwoordelijkheid dragen. Maar de sector is nog ver weg van wat de klimaatwetenschap ons voorschrijft dringend te doen.” Zo investeren Deutsche Bank, ING en BNP Paribas honderden miljoenen euro's in olie- en gasgigant ExxonMobil, die door de Rockefellers als 'moreel verwerpelijk' wordt beschouwd. Alle banken m.u.v. Triodos en VDK investeren in Total, de vierde grootste oliemaatschappij ter wereld die door het Noors Pensioenfonds om ethische redenen al van investering is uitgesloten.

KBC en Belfius hebben aan BankWijzer laten weten aan een update van hun investeringsbeleid te werken. Vanaerschot: “We kijken daar naar uit en hopen dat ze even ambitieus zijn als de situatie vereist. Hier ligt ook een taak voor de overheden. Het uitdoven van investeringen in fossiele brandstoffen en ervoor zorgen dat de energietransitie gefinancierd wordt moet integraal deel uitmaken van klimaatplan dat de ambities van Parijs kan waarmaken.”

“En wat met Crelan?”

Naar aanleiding van BankWijzer kregen we veel berichten van mensen die hun bank niet terugvonden in de ranking. In maart publiceerde FairFin een onderzoek naar tien financiële instellingen (waaronder Crelan, bpost en Bank Van Breda) die bij BankWijzer niet aan bod komen.


Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Frank Vanaerschot van FairFin: Tel.: +32 2 201 0770/ +32 487 671 627 | e-mail: frank@fairfin.be 

Bent u geïnteresseerd in een interview met een van de initiatiefnemers of heeft u specifieke vragen om een artikel over dit initiatief te schrijven? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

 

undefined

BankWijzer op Twitter

@iOnAsJ @vdkbank En scoort ook goed op de bankwijzer.

1 mei 2021

RT @EGeldwijzer: ING financiert een tweede kolencentrale in Indonesië. Ratiman, een lokale boer, werd bedreigd en moest zijn land verkopen.…

30 apr 2021

Sights at Deutsche Bank again, they’re the worst. 💰🛢🏦🥀🔥 Have a @bankwijzerijzer.be, see for yourself. Investing https://t.co/T0xcEU4ZbkU4Zbk

30 apr 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×