Europa's grootste banken boeken kwart van hun winsten in belastingparadijzen

maandag 27 maart 2017

De 20 grootste Europese banken gebruiken op massale schaal belastingparadijzen. Dat blijkt uit een rapport dat Oxfam en Fair Finance Guide, de internationale coalitie achter Bankwijzer, vandaag publiceren.

undefined

 

Uit het rapport, ‘Opening the Vaults’, blijkt dat Europese banken één vierde van hun winsten (25 miljard euro) registreren in belastingparadijzen. Die winsten zijn niet altijd in verhouding met de reële economische activiteit die banken daar ondernemen. In dat geval gebruiken banken belastingparadijzen mogelijk om belastingen te ontwijken, belastingontwijking voor hun klanten mogelijk te maken of strengere regelgevingen in andere landen te omzeilen.

Luxemburg en Ierland blijken veruit de populairste belastingparadijzen. De 20 grootste EU-banken rapporteerden in 2015 bijvoorbeeld 4,9 miljard euro winst in Luxemburg – dit is meer dan de winst die ze maakten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden samen.In Ierland, waar de 20 grootste banken in 2015 een effectief belastingtarief van slechts 6% betaalden, registreerden ze 2,3 miljard euro winst.

De winst die banken rapporteerden in exotische belastingparadijzen liggen lager, maar toch blijven ook die landen een essentiële rol spelen in de offshore industrie. Zo slaagde BNP Paribas er in om op de Kaaimaneilanden welgeteld 0 euro belasting te betalen op een winst van 134 miljoen euro.

Ook België wordt gebruikt als belastingparadijs

Uit het rapport blijkt dat ook België als belastingparadijs gebruikt wordt. Santander Benelux, een dochterbedrijf van de Spaanse megabank Santander, betaalde in 2015 in België slechts een effectief belastingtarief van 15%. Via de notionele interestaftrek slaagde de bank erin 19 miljoen euro winst onbelast te laten. De data van andere banken, zoals BNP Paribas en ING Bank, suggereren dat zij een normaler belastingregime hanteren in België.

Het onderzoek is gebaseerd op nieuwe Europese transparantieregels (publieke land-per-land rapportering). Die regels verplichten banken om jaarlijks financiële gegevens te publiceren over hun economische activiteiten per land. Oxfam pleit ervoor om deze publieke land-per-landrapportering te verplichten voor alle multinationals met omzet van 40 miljoen euro die in Europa actief zijn.

Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker eerlijke belastingen bij Oxfam:

“Het is tijd om een einde te maken aan belastingparadijzen. Fiscale transparantie is daarvoor essentieel. Dankzij de nieuwe Europese transparantieverplichting voor banken hebben we voor het eerst een zicht op hun fiscale praktijken. Overheden moeten nu dringend een nieuwe stap zetten.  Oxfam roept hen op om de rapportageverplichting uit te breiden naar alle sectoren, zodat we kunnen nagaan of alle multinationals een eerlijk deel van hun belastingen betalen. Daarnaast moeten overheden maatregelen nemen om belastingontwijking onmogelijk te maken.

Overheden lopen wereldwijd miljarden euro’s mis omdat multinationals belastingen ontwijken. Ontwikkelingslanden worden het hardst getroffen: elk jaar mislopen ze maar liefst 100 miljard dollar. Dat is voldoende om onderwijs te voorzien voor 124 miljoen kinderen en om gezondheidszorg uit te bouwen die het leven van 6 miljoen kinderen zou kunnen redden.

BankWijzer op Twitter

@BNPPFBelgie #PositiveBanking is niet meer investeren in fossiele brandstoffen. En hier scoren jullie niet goed in… https://t.co/my5Q737PX6

11 aug 2020

@BNPPFBelgie Misschien eerst stoppen met investeringen in fossiele brandstoffen, ontbossing, menselijke uitbuiting,… https://t.co/2tEFRlZe23

10 aug 2020

Hmm. Ik dacht, misschien dan maar geld geven aan het @RodeKruis om de slachtoffers in Libanon te helpen. Maar zij b… https://t.co/oMNZIFRPqr

8 aug 2020

@Giro555 ik vraag me af waarom jullie kiezen voor @ingnl? Zij scoren o.a. een ''5'' op het gebied van mensenrechten… https://t.co/KbsPEGwVQm

8 aug 2020

@Tark_Hork @Rabobank Regel sowieso mijn geldzaken liever bij een duurzame bank zoals ASN niet bij de Rabobank. Zie https://t.co/xxUE21FuOF

7 aug 2020

@jensees verder kan je dit nog ff checken: https://t.co/SVCNGLmXIS

7 aug 2020

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×