ING opnieuw betrokken bij controversieel energieproject

maandag 3 april 2017

ING Bank wil 128 miljoen dollar investeren in een vervuilende kolencentrale in Indonesië. Deze nieuwe kolencentrale zal volgens een vandaag gepubliceerd rapport van Banktrack en Greenpeace grote schade toebrengen aan het milieu en de lokale werkgelegenheid. Steenkool is bovendien nefast voor het klimaat. BankWijzer roept ING op om niet dezelfde fout te maken als bij de Dakota Access pijpleiding en af te zien van de voorgenomen financiering van deze kolencentrale.

ING is een van de bijna 90 banken uit 35 landen die de zogeheten Equator Principles hebben ondertekend, een harde toezegging om bij de financiering van grote infrastructuurprojecten als kolencentrales ervoor te zorgen dat de belangen en rechten van de lokale bevolking volledig gerespecteerd worden en dat projecten zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu. Het vandaag gepubliceerde rapport laat zien dat de nieuwe kolencentrale gepland in Cirebon (West-Java) niet aan de Equator Principles voldoet. “De uitbreiding van deze kolencentrale in Cirebon voldoet niet aan de vereiste sociale- en milieustandaarden. Het project gaat in tegen de wil van de lokale gemeenschap én de deadlines die de klimaatwetenschap ons oplegt. Met deze financiering komt ING niet tegemoet aan de sociale verantwoordelijkheid die ze zich door het ondertekenen van de Equator Principles, oplegt,” zegt Marjon Meijer van FairFin, initiatiefnemer van BankWijzer in België.

Deze kolencentrale is gepland naast een bestaande centrale die in 2012 in gebruik is genomen. Sinds de ingebruikname van de eerste centrale hebben lokale boeren, vissers en zoutwinners hun opbrengsten drastisch zien dalen door lucht- en thermische watervervuiling. Lokale gemeenschappen vechten de bouw van de nieuwe kolencentrale dan ook aan in de rechtszaal.

In de geplande tweede kolencentrale in Cirebon worden heel weinig technieken toegepast die de uitstoot van schadelijke stoffen vermijden. Technieken die wel in Europese kolencentrales worden toegepast. Meijer: “Dit is een schokkende dubbele standaard die ING niet zou moeten accepteren. Door het gebrek aan emissie vermijdende technieken komt er veel meer fijnstof in de lucht dan nodig is, en dat terwijl de luchtvervuiling in Cirebon nu al enorm is. Bovendien ondervindt de bevolking van Indonesië de gevolgen van klimaatverandering aan den lijve, door de stijgende zeespiegel en negatieve effecten op landbouw.” De verbranding van steenkool is een van de voornaamste veroorzakers van klimaatopwarming. “Het is bizar dat ING ondertussen in Indonesië een nieuwe kolencentrale helpt bouwen. Die centrale moet wat ons betreft zo snel mogelijk van de baan en vervangen worden door schone energiebronnen zoals wind en zon.”

ING investeert nog op grote schaal in projecten en bedrijven die blijven steken in het fossiele tijdperk. De bank kan haar geld veel beter in schone energiebronnen steken die de samenleving versterken en gevaarlijke klimaatverandering voorkomen. BankWijzer vraagt ING dan ook met klem om concrete doelstellingen voor het afbouwen van hun investeringen in kolen, gas en olie.

Link naar rapport: http://www.greenpeace.nl/ing-cirebon/

BankWijzer op Twitter

@iOnAsJ @vdkbank En scoort ook goed op de bankwijzer.

1 mei 2021

RT @EGeldwijzer: ING financiert een tweede kolencentrale in Indonesië. Ratiman, een lokale boer, werd bedreigd en moest zijn land verkopen.…

30 apr 2021

Sights at Deutsche Bank again, they’re the worst. 💰🛢🏦🥀🔥 Have a @bankwijzerijzer.be, see for yourself. Investing https://t.co/T0xcEU4ZbkU4Zbk

30 apr 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×