Banken implementeren duurzaamheid te vaag en te traag

donderdag 5 oktober 2017

De 9 banken onderzocht in het kader van BankWijzer gaan erop vooruit in de geactualiseerde duurzaamheidsscores

Triodos, Van Lanschot en vdk bank blijven koplopers. Argenta, ING en KBC vormen de middenmoot. Belfius, Deutsche Bank en BNP Paribas sluiten het peloton: zij houden bij hun investeringsbeleid het minst rekening met maatschappelijke thema’s als klimaat en mensenrechten.

“Na drie jaar BankWijzer hebben de meeste banken werk gemaakt van een duurzaam investeringsbeleid. Alle banken hebben het afgelopen jaar progressie gemaakt. Ze voelen dat hun klanten en de samenleving van hen vragen om meer maatschappelijk verantwoord te werk te gaan. Dit is belangrijk, want wat een bank met ons geld doet, heeft een grote impact op mens en milieu hier en wereldwijd,” zegt Sébastien Mortier van FairFin, trekker van BankWijzer in België.

Al blijft het beleid vaak te vaag en te traag. Banken operationaliseren hun standpunten niet voldoende in concrete uitsluitingscriteria, maken uitzonderingen en bouwen achterpoortjes in. De doelstellingen voor transities naar een meer duurzame aanpak liggen vaak te ver in de toekomst.

Dat merken we wanneer we het beleid van de banken toetsen aan de praktijk. BNP Paribas bijvoorbeeld, onderschrijft internationale verdragen over arbeidsrechten en belooft rekening te houden met de impact van investeringen op de leefomgeving, maar werkt haar beleid niet nauwkeurig genoeg uit om bedrijven ook echt uit te sluiten van financiering. Zo blijft ze investeren in bijvoorbeeld Freeport McMoran, een mijnbedrijf dat elke dag 150.000 ton giftig afval in de Otomina rivier in Indonesië dumpt en daar 42 keer de oppervlakte van de mijn heeft ontbost. Deutsche Bank heeft nog geen degelijk beleid op wapens en blijft investeren in kernwapenproducenten zoals Leonardo SpA en zelfs in Hanwha, een bedrijf betrokken bij de productie van clustermunitie.

Nog steeds geen sense of urgency wat betreft klimaatopwarming

Alle banken, met uitzondering van Triodos Bank en in mindere mate Belfius en vdk bank, blijven heel slecht scoren op klimaat. KBC Bank publiceerde sinds de vorige update een nieuw beleid op energie waarbij financiering van steenkoolbedrijven voor een groot deel werd uitgesloten, maar maakt daarbij een belangrijke uitzondering voor Tsjechië, waar de bank nog wel veel investeert in opwekking van energie uit steenkool.

Ook ING Bank stelt niet te willen investeren in nieuwe steenkoolcentrales, maar maakt een uitzondering voor projecten waar al een contract mee was ten tijde van dit nieuw beleid. Zo investeert ING bijvoorbeeld momenteel nog een nieuwe steenkoolcentrale in Cirebon (Indonesië). Dit project is controversieel omdat de lokale bevolking er faliekant tegen is. Het brengt hun inkomens in gevaar, is nefast voor het milieu en levert energie die helemaal niet nodig blijkt voor het land.

Banken houden over het algemeen veel te weinig rekening met het CO2-budget dat we hebben om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden. Hun beleid bevat kortom, nog steeds niet de sense of urgency waar de wetenschap en politieke akkoorden ons toe nopen.

 

BankWijzer roept bankklanten op de score van hun bank na te kijken en via de website www.bankwijzer.be een klacht of compliment te sturen naar hun bank.

BankWijzer op Twitter

Bankwijzer XL: welke impact hebben banken vandaag op onze samenleving? https://t.co/HvZmpXxa0C

18 jan 2021

@marcelhagedoorn Als het gaat spannen tussen ING en ASN, vergelijk ze dan vooral hier even. ASN komt er een stuk be… https://t.co/5mX0JtVYCo

17 jan 2021

@angeducieI Je geld verplaatsen naar een andere bank, 'awareness' verspreiden, stemmen op politieke kandidaten die… https://t.co/Db4odFbKjA

15 jan 2021

@Natuurmonument @OERRR Dank voor het antwoord Tessa. Ik geloof meteen dat ze jullie bankzaken netjes regelen en doo… https://t.co/bKY0ZjBsJy

15 jan 2021

Beste @Natuurmonument waarom bankieren jullie bij de ING en niet bij ASN of Triodos? https://t.co/oFO9ub4rxA

14 jan 2021

De banken kampen nog altijd met dezelfde kwalen die de bankencrisis van 2008 veroorzaakten. https://t.co/m1Tl3xnqvF

14 jan 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×