Investeringen in controversiële mijnbouw - nieuwe cijfers!

donderdag 22 februari 2018

Begin 2017 publiceerde FairFin met 11.11.11 en Broederlijk Delen in het kader van BankWijzer een onderzoek naar investeringen in twintig controversiële mijnbedrijven. Negen Belgische banken investeerden 32 miljard dollar in de vorm van leningen en uitgiftes van aan­delen en obligaties in deze bedrijven. BNP Paribas, Deutsche Bank en ING Group, zijn de grootste financiers. Ook KBC financierde de bedrijven. Toen deze cijfers naar buiten kwamen, zegden zowel verschillende banken als onze minister van Financiën toe om actie te ondernemen. Nieuwe cijfers laten zien dat Deutsche Bank, BNP Paribas, ING en KBC Bank nog altijd investeren in controversiële mijnbouw.

undefined

Foto: Peru, Espinar © Thomas De Boever - Broederlijk Delen

BNP Paribas, Deutsche Bank, ING Bank en KBC Bank investeerden in 2017 respectievelijk 448 miljoen, 784 miljoen, 399,5 miljoen en 111 miljoen euro in de controversiële mijnbedrijven Glencore, Vale en BHP Billiton.

Glencore zet via haar ontginning van de mijn Espinar in Peru de gezondheid van de bevolking op het spel en laat protest hardhandig onderdrukken. In DRC onderhandelt ze met autoriteiten ten nadele van de bevolking.

Vale en BHP Billiton zijn mijngiganten betrokken bij de grootste ecologische ramp in de Braziliaanse geschiedenis. 19 mensen kwamen om, giftig mijnafval dreef 600 kilometer door de Rio Doce en de bevolking zit zonder levensonderhoud. Uit onderzoek van de federale politie is gebleken dat Samarco, het verantwoordelijke bedrijf (een joint venture van multinationals Vale en BHP Billiton) op de hoogte was van de risico van de dam en te weinig heeft gedaan om de ramp te vermijden.

Hoewel verschillende banken zich rekenschap hebben gegeven van onze aanbevelingen, laat hun beleid vandaag nog steeds de mogelijkheid open om bedrijven met dergelijke praktijken te financieren. Laat je bank weten dat je het hier niet mee eens bent!

Lees hier het volledige rapport (in het Engels).

BankWijzer op Twitter

Bankwijzer XL: welke impact hebben banken vandaag op onze samenleving? https://t.co/HvZmpXxa0C

18 jan 2021

@marcelhagedoorn Als het gaat spannen tussen ING en ASN, vergelijk ze dan vooral hier even. ASN komt er een stuk be… https://t.co/5mX0JtVYCo

17 jan 2021

@angeducieI Je geld verplaatsen naar een andere bank, 'awareness' verspreiden, stemmen op politieke kandidaten die… https://t.co/Db4odFbKjA

15 jan 2021

@Natuurmonument @OERRR Dank voor het antwoord Tessa. Ik geloof meteen dat ze jullie bankzaken netjes regelen en doo… https://t.co/bKY0ZjBsJy

15 jan 2021

Beste @Natuurmonument waarom bankieren jullie bij de ING en niet bij ASN of Triodos? https://t.co/oFO9ub4rxA

14 jan 2021

De banken kampen nog altijd met dezelfde kwalen die de bankencrisis van 2008 veroorzaakten. https://t.co/m1Tl3xnqvF

14 jan 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×