Begin 2017 publiceerde FairFin met 11.11.11 en Broederlijk Delen in het kader van BankWijzer een onderzoek naar investeringen in twintig controversiële mijnbedrijven. Negen Belgische banken investeerden 32 miljard dollar in de vorm van leningen en uitgiftes van aandelen en obligaties in deze bedrijven. BNP Paribas, Deutsche Bank en ING Group, zijn de grootste financiers. Ook KBC financierde de bedrijven. Toen deze cijfers naar buiten kwamen, zegden zowel verschillende banken als onze minister van Financiën toe om actie te ondernemen. Nieuwe cijfers laten zien dat Deutsche Bank, BNP Paribas, ING en KBC Bank nog altijd investeren in controversiële mijnbouw.

Foto: Peru, Espinar © Thomas De Boever - Broederlijk Delen
BNP Paribas, Deutsche Bank, ING Bank en KBC Bank investeerden in 2017 respectievelijk 448 miljoen, 784 miljoen, 399,5 miljoen en 111 miljoen euro in de controversiële mijnbedrijven Glencore, Vale en BHP Billiton.
Glencore zet via haar ontginning van de mijn Espinar in Peru de gezondheid van de bevolking op het spel en laat protest hardhandig onderdrukken. In DRC onderhandelt ze met autoriteiten ten nadele van de bevolking.
Vale en BHP Billiton zijn mijngiganten betrokken bij de grootste ecologische ramp in de Braziliaanse geschiedenis. 19 mensen kwamen om, giftig mijnafval dreef 600 kilometer door de Rio Doce en de bevolking zit zonder levensonderhoud. Uit onderzoek van de federale politie is gebleken dat Samarco, het verantwoordelijke bedrijf (een joint venture van multinationals Vale en BHP Billiton) op de hoogte was van de risico van de dam en te weinig heeft gedaan om de ramp te vermijden.
Hoewel verschillende banken zich rekenschap hebben gegeven van onze aanbevelingen, laat hun beleid vandaag nog steeds de mogelijkheid open om bedrijven met dergelijke praktijken te financieren. Laat je bank weten dat je het hier niet mee eens bent!
Lees hier het volledige rapport (in het Engels).