ING financiert omstreden kolencentrale in Indonesië

woensdag 11 december 2019

Den Haag/Tokyo/Jakarta, 9 december 2019

Boeren en vissers in Indonesië zijn erg bezorgd over de komst van een nieuwe kolencentrale. Deze kolencentrale wordt voor 125 miljoen dollar gefinancierd door ING. ING en andere banken die deze kolencentrale financieren schenden hiermee internationale richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Japanse Eerlijke Bankwijzer. 

Het onderzoek van de Japanse Eerlijke Bankwijzer (getiteld: “Indonesian Coal-fired Power Exposed to Corruption”), wijst erop dat ING, enkele Japanse banken en een Koreaanse bank die deze nieuwe kolencentrale financieren hierbij op 66 punten internationale standaarden voor MVO schenden. Het gaat om schending van de Equator Principles, de IFC Performance Standards, UN Global Compact, en de OESO Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Deze standaarden worden geschonden op het gebied van mensenrechten, corruptie, klimaat,  vervuiling, en (gebrek aan) compensatie van de lokale bevolking voor de te verwachten negatieve impact op hun levensonderhoud als gevolg van de nieuwe kolencentrale. 

Peter Ras, projectleider Eerlijke Bankwijzer: "ING moet de groeiende zorgen van lokale boeren en vissers in Indonesië over de bouw van een nieuwe kolencentrale serieus nemen. Stop de financiering van deze nieuwe kolencentrale nu. Financiering van een nieuwe kolencentrale die nog decennialang leidt tot schade aan de gezondheid van mensen èn fors bijdraagt aan klimaatverandering is absurd en volstrekt maatschappelijk onverantwoord."

De nieuwe kolencentrale wordt gebouwd in Cirebon, op West-Java in Indonesië, naast een bestaande centrale die in 2012 in gebruik is genomen. De nieuwe kolencentrale zal naar verwachting leiden tot negatieve gevolgen voor het milieu en de werkgelegenheid van lokale boeren en vissers. Lokale bevolking die protesteerde tegen de bouw van de kolencentrale is bedreigd. Er is geen adequaat onderzoek gedaan naar de milieu impact van de kolencentrale en de gevolgen van vervuiling ervan. Er zijn duidelijke signalen van corruptie rondom de bouw van de kolencentrale. Verder zal de bouw van de nieuwe, door ING gefinancierde, kolencentrale in Indonesie naar verwachting nog tientallen jaren lang fors bijdragen aan klimaatverandering.

In de afgelopen vijf jaar heeft de Eerlijke Bankwijzer herhaaldelijk actie gevoerd tegen koleninvesteringen van ING (zie bijvoorbeeld: “Franse bank trekt zich terug van financiering van een nieuwe omstreden kolencentrale in Indonesië. ING, goed voorbeeld doet volgen!” “Demonstratie in Java tegen kolen centrale waar ING ook in investeert” en “ING opnieuw betrokken bij controversieel energieproject”). ING is de enige Nederlandse bank die dit project financiert.

In 2015 en 2017 heeft ING zijn kolenbeleid aangescherpt en in juli 2017 heeft ING de financiering gestopt van een andere nieuwe kolencentrale, in de Dominicaanse Republiek. ING zet de financiering van de nieuwe kolencentrale in Cirebon echter door, ongeacht protesten van de lokale bevolking en herhaaldelijke klachten tegen ING hierover van Indonesische NGO's.

Uit nieuwe filmopnames, gemaakt door Indonesische maatschappelijke organisaties die samenwerken binnen de Indonesische Eerlijke Bankwijzer, ResponsiBank Indonesia, blijkt dat lokale vissers en boeren die in de omgeving van de nieuwe kolencentrale wonen bezorgd zijn over de gevolgen ervan voor hun gezondheid en levensonderhoud. Bekijk hier de volledige video (5 minuten). 

Lees hier de Engelse samenvatting van het rapport van de Japanse Eerlijke Bankwijzer.

Roep ING op om te investeren in schone energie

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×