Hoe onze overheid en banken de bodemloze put van Ineos proberen vullen

vrijdag 18 december 2020

Als het chemiebedrijf Ineos haar zin krijgt, bouwt het een nieuw plastic-bedrijf in de Antwerpse haven onder de naam Project One. Er is echter heel wat controverse over de ecologische impact van het project. In dit onderzoek stellen we ook de economische haalbaarheid ervan in vraag en onthullen we welke investeringen banken in België in Ineos deden sinds 2016.

Wat je moet onthouden
 1. De chemiereus Ineos wil investeren in een plastic-bedrijf in de haven van Antwerpen met de naam Project One.
 2. De productie van Project One is gebaseerd op buitenlands schaliegas, een enorm vervuilende grondstof. Ook het productieproces zelf belooft zeer vervuilend te worden, in tegenstelling tot de mooie praatjes van Ineos zelf.
 3. Het project staat ook economisch gezien op los zand. Er is nu al een wereldwijde overproductie van plastic. Bovendien is de kans groot dat nieuwe milieureglementeringen de productiekosten aanzienlijk doen oplopen.
 4. Toch investeren banken nog volop in het bedrijf. BNP Paribas, ING, Deutsche Bank en KBC financierden Ineos sinds 2016 voor meer dan 3 miljard.
 5. Ineos rekent ook op publieke middelen, via een erg hoge waarborg en subsidies, waaronder gratis emissierechten. De Vlaamse regering wil de belastingbetaler een ecologische en economische bodemloze put laten vullen.

FairFin roept BNP Paribas, ING, Deutsche Bank en KBC op om Ineos niet te financieren.  Ook klanten en burgers kunnen de banken daartoe aansporen, door hun bank te laten weten dat hun financiering van Ineos zowel ecologisch als economisch onduurzaam is.

We vragen ook dat de overheid stopt met het subsidiëren van dit bedrijf. Ook als grootste aandeelhouder van BNP Paribas kan de overheid druk zetten. Het is compleet onverantwoord om he

t geld van de belastingbetaler te dumpen in een project zoals Project One.

NVDR: Dit is een gecorrigeerde versie van het oorspronkelijke onderzoek. In de oorspronkelijke versie van ons rapport over Ineos werd Belfius genoemd als één van de financiers van Ineos. Dit bleek niet te kloppen. Er zat een fout in de gegevens van een financiële database die we gebruiken (Refinitiv). Daarom hebben we dit gecorrigeerd. Alle verwijzingen naar Belfius werden in deze aangepaste versie verwijderd.

Roep de banken op om maatregelen te nemen

BankWijzer op Twitter

@iOnAsJ @vdkbank En scoort ook goed op de bankwijzer.

1 mei 2021

RT @EGeldwijzer: ING financiert een tweede kolencentrale in Indonesië. Ratiman, een lokale boer, werd bedreigd en moest zijn land verkopen.…

30 apr 2021

Sights at Deutsche Bank again, they’re the worst. 💰🛢🏦🥀🔥 Have a @bankwijzerijzer.be, see for yourself. Investing https://t.co/T0xcEU4ZbkU4Zbk

30 apr 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×