ING investeert miljarden in boorplatformen rond de Noordpool

dinsdag 18 februari 2020

Uit Nederlands onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer en Greenpeace blijkt dat ING miljarden investeert in olie- en gasbedrijven die boren rond de Noordpool. ING leende 3,4 miljard euro uit en belegt 5 miljoen euro in oliebedrijven die boren in het poolgebied.

Noordpool kwetsbaar

Door het smelten van de Noordpool wordt het steeds aantrekkelijker om olie en gas te winnen in het poolgebied. Wat rond de Zuidpool wel is gelukt (een verbod op oliewinning en mijnbouw), lukt rond de Noordpool niet, door onenigheid tussen landen. De kwetsbare natuur in het poolgebied die het door de opwarming van de aarde al zwaar heeft, komt zo verder onder druk te staan. Extra olie en gas oppompen, juist daar, betekent dat we nog dieper in de klimaatcrisis belanden. Risico's op olierampen zijn groot en het opruimen is rond de Noordpool extreem moeilijk vanwege de barre omstandigheden. 

‘Olie op het vuur’

Door te investeren in deze bedrijven of geld uit te lenen, maken banken het ontginnen van olie- en gasvelden in het Noordpoolgebied mogelijk. Banken onderschrijven verklaringen zoals het Klimaatakkoord van Parijs en de Spitsbergen Verklaring over het Klimaat. Maar ondertussen financieren banken zoals ING nieuwe olie- en gasvelden. Zo zetten ze het klimaat en een heel kwetsbaar gebied op het spel.

Lees het volledige onderzoek

Roep ING op om maatregelen te nemen

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×