Klacht tegen ING wegens misstanden bij Indonesische kolencentrales

maandag 26 april 2021

Dertien Indonesische milieu- en mensenrechtenorganisaties dienen een officiële klacht  in tegen ING, omdat de bank een omstreden kolencentrale in hun land financiert. De organisaties, verenigd in Responsibank, de Indonesische versie van Bankwijzer, wijzen op schending van milieu- en mensenrechten en corruptie bij de aanleg van kolencentrale Cirebon 2.

ING financierde ook Cirebon 1, een kolencentrale waar vervuiling, landroof, corruptie en bedreiging van lokale bewoners nog altijd gebeuren. Internationale milieu- en mensenrechtenorganisaties, waaronder Bankwijzer, roepen ING al jaren op om investeringen in de kolencentrale te stoppen. ING financiert desondanks 125 miljoen dollar in Cirebon 2 en is ‘lead arranger’ van een consortium van banken dat in totaal voor 592 miljoen dollar Cirebon 2 financierde.

Landroof, vervuiling en bedreiging van lokale bewoners

Andere internationale banken trokken zich terug als investeerder vanwege het schenden van internationale milieuafspraken en de misstanden rond beide centrales: de impact van de vervuilende Cirebon I op de gezondheid van omwonenden en het lokale milieu is groot. Bovendien is er sprake van corruptie, worden mensen die zich verzetten tegen de Ciberon II bedreigd en zijn lokale boeren van hun land verjaagd om plaats te maken voor de centrale. Ratiman, een lokale boer, vertelt dat hij onder dwang zijn grond moest verkopen:

Officiële klacht

Responsibank diende de klacht tegen ING in op 26 april, tijdens de jaarvergadering van ING.

Ah Maftuchan, coördinator Responsibank Indonesia: “ING is medeverantwoordelijk voor giftige stoffen in het milieu, schade voor boeren en vissers en doden door luchtverontreiniging. Iedere nieuwe kolencentrale in Indonesië leidt tot gemiddeld 600 extra doden per jaar. Laat ING de zorgen van lokale Indonesiërs over corruptie en schending van mensenrechten serieus nemen en tegengaan. Als ING dat niet wil of kan, moet de bank haar  verantwoordelijkheid nemen en de financiering van kolencentrales in Indonesië stoppen!”

Responsibank is onderdeel van Fair Finance International, waar ook Bankwijzer deel van uitmaakt. Bankwijzer onderschrijft de klacht en de eisen van Responsibank. Door vanuit België druk uit te oefenen op ING, kunnen we Responsibank en de lokale bevolking in Indonesië ondersteunen in het verzet tegen de Cirebon II.

ING: stop het financieren van de kolencentrale in Cirebon

BankWijzer op Twitter

@iOnAsJ @vdkbank En scoort ook goed op de bankwijzer.

1 mei 2021

RT @EGeldwijzer: ING financiert een tweede kolencentrale in Indonesië. Ratiman, een lokale boer, werd bedreigd en moest zijn land verkopen.…

30 apr 2021

Sights at Deutsche Bank again, they’re the worst. 💰🛢🏦🥀🔥 Have a @bankwijzerijzer.be, see for yourself. Investing https://t.co/T0xcEU4ZbkU4Zbk

30 apr 2021

Help mee en deel de BankWijzer

De BankWijzer is een initiatief van FairFin met steun van

 

 • 1_FairFin
 • 2_Financite
 • 3_11.11.11.
 • 4_CNCD
 • 5_Amnesty
 • 6_BBL
 • 7_OxfamB
 • 8_NBV
 • 9_ACV.PNG
 • 9_CSC.png
 • vrede.png

Kies je taal / Choissisez votre langue:

Onze website is beschikbaar in het Nederlands en Frans. Notre site web est disponible en français et néerlandais.

×

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×